Η Ιστορία της Γιόγκα συνοπτικά

Η λέξη yoga παράγεται από την σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ζεύω ή συνδέω.

Έτσι yoga σημαίνει ένωση και υπονοείται η ένωση της ατομικής ψυχής με τον θεό.

Η πιο παλιά αρχαιολογική μαρτυρία της ύπαρξης της yoga είναι πέτρινες «σφραγίδες»  με Γιόγκικες στάσεις που βρέθηκαν το 3000 π.χ

Η πρώτη αναφορά στη Γιόγκα γίνεται στις  Βέδες (Veda) το 2500 π.χ. Είναι τα αρχαιότερα, τα ιερότερα και τα πιο σημαντικά κείμενα της Ινδίας.

Η λέξη παράγεται από την σανσκριτική ρίζα VID που σημαίνει γνωρίζω ή γνώση και υπονοείτε ή γνώση για τον θεό

Το θεμέλιο της Γιόγκικης διδασκαλίας τίθεται στις Ουπανισάδες (Upanishad - μεταγενέστερο τμήμα των Βεδών, γύρο στα 800 π.χ).

Ετυμολογικά η λέξη Upanishad παράγεται από τα Upa = κοντά, ni = κάτω και   sad = κάθομαι και υπονοείται το κάθεσαι κάτω, κοντά στο δάσκαλο και να ακούς την διδασκαλία του.

Αντιπροσωπεύουν μια από τις αρχαιότερες προσπάθειες του ανθρώπου να δώσει μια φιλοσοφική εξήγηση του κόσμου και απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα.

Το 600 π.χ  εμφανίζεται το μεγάλο επικό ποίημα η Μαχαμπαράτα η οποία περιλαμβάνει τη Μπαγκαβάντ Γκίτα (Bhagavad Gita) στη οποία  ο Θεός με τη μορφή του Κρίσνα εκπαιδεύει τον πολεμιστή Αρτζούνα στη Γιόγκα.

Η Bhagavad Gita είναι ένα από τα πιο σημαντικά φιλοσοφικά έργα του κόσμου και το πιο δημοφιλές θρησκευτικό ποίημα της σανσκριτικής φιλολογίας.

Την κύρια έμπνευση της την αντλεί από τις Upanishads και συνενώνει την φιλοσοφία της VEDANTA με την πρακτική της Γιόγκα.

Ο Πατάντζαλι γράφει τις Γιόγκα Σούτρες  (Yoga Sutras  -  το αρχαιότερο σωζόμενο εγχειρίδιο της Γιόγκα)  το 200 π.χ.

Σ¨ αυτό ο Πατάντζαλι συγκέντρωσε, ταξινόμησε και κωδικοποίησε τις παραδοσιακές τεχνικές της Γιόγκα που υπήρχαν έως την εποχή του.

Οι τέσσερις κύριοι δρόμοι της ΓΙΟΓΚΑ που αναγνωρίζει η Ινδική παράδοση και Φιλοσοφία είναι οι:

Bhakti yoga (Μπάκτι  Γιόγκα), karma yoga (Κάρμα Γιόγκα), Jnana yoga (Τζνιάνα Γιόγκα) & Raja  yoga (Ράτζα Γιόγκα).

Τα οχτώ βήματα της Ράτζα Γιόγκα είναι οι ΗΘΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ  ( YAMA: Αυτοκυριαρχία,  NIYAMA : Θετικές ιδιότητες) , οι ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ASANA:Στάσεις – Ασκήσεις), οι ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (PRANAYAMA: prana (βιοενέργεια ή αναπνοή) + ayama (κράτημα ή παύση) = Ρύθμιση ή έλεγχος της αναπνοής - Έλεγχος της βιοενέργειας), το PRATYAHARA (Αποτράβηγμα - έλεγχος των αισθήσεων)  ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ (DHARANA : Συγκέντρωση ή προσπάθεια για συγκέντρωση του  νου - DHYANA:  Προσήλωση ή πετυχημένη συγκέντρωση του νου  - SAMADHI:  Έκσταση - Υπερσυνειδησιακή κατάσταση -  Άμεση αντίληψη της πραγματικότητας).

 

Η εμφάνιση της Γιόγκα ως Φιλοσοφικού συστήματος μέσα στα επτά στάδια της ανάπτυξης του Ινδουισμού απο την αρχαιότητα έως σήμερα

 

1ο ΒΕΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2000 – 800 Π.Χ) ΒΕΔΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή Βεδισμός. Παίρνει το όνομα από τις ΒΕΔΕΣ (1500 – 1000 π. χ)

2ο ΒΡΑΧΜΑΝΙΣΜΟΣ (800 – 400 Π.Χ ) ΒΡΑΧΜΑΝΕΣ (900 – 700 π. χ) ΟΥΠΑΝΙΣΑΔΕΣ ( 800 – 500 π. χ). Γεννιέται Ο ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ το 500 π. χ ως Αίρεση (αντίδραση στον Βραχμανισμό)

3ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ ( 400 Π.Χ – 400 Μ.Χ) Εμφανίζονται τα Έξι ορθόδοξα Φιλοσοφικά  συστήματα  (ένα εκ των οποίων ελιναι και η Ρατζα Γιόγκα) .Γράφονται τα δύο σημαντικότερα Ινδικά Έπη. ΡΑΜΑΓΙΑΝΑ  (μέχρι το 300 π. χ) ΜΑΧΑΜΠΑΡΑΤΑ (400 – 200 π. χ)

4ο ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( 400 – 800 Μ. Χ)  ΠΟΥΡΑΝΑΣ (400 – 900 μ. χ)

5ο Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΙΚΟΥ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΥ (800 – 1100 Μ. Χ).  ΣΙΒΑΪΣΜΟΣ. ΒΙΣΝΟΥΙΣΜΟΣ. ΣΑΚΤΙΣΜΟΣ

6ο Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΠΑΚΤΙ

7ο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (19ος   - 20ος ΑΙΩΝΑΣ). ΝΕΟ ΙΝΔΟΥΙΣΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ


ΤΑ ΟΧΤΩ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ RAJA YOGA ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ


YAMA: Αυτοκυριαρχία - Αποχές - Περιορισμοί - Ηθικές εντολές

NIYAMA : Τήρηση κανόνων - Θετικές ιδιότητες - Ηθικές εντολές 

ASANA:  Στάσεις- Ασκήσεις,

PRANAYAMA {prana (βιοενέργεια ή αναπνοή) + ayama (κράτημα ή παύση)} : Αναπνευστικές Ασκήσεις - Ρύθμιση ή έλεγχος της αναπνοής - Έλεγχος της βιοενέργειας

PRATYAHARA: Αποτράβηγμα των αισθήσεων. Έλεγχος των αισθήσεων. Νοητική αποταύτιση από τον εξωτερικό χώρο.

DHARANA : Συγκέντρωση ή προσπάθεια για συγκέντρωση του  νου

DHYANA:  Προσήλωση ή πετυχημένη συγκέντρωση του νου Διαλογισμός.

SAMADHI:  Έκσταση - Υπερσυνειδησιακή κατάσταση -  Φώτιση - Άμεση αντίληψη της πραγματικότητας SAMPRAJNATA & ASAMPRAJNTA (NIRVIKALPA / NIRBIJA)

 

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΙ Η «ΔΥΤΙΚΗ» ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Η Χάθα Γιόγκα είναι ένα μικρό μέρος της Ραντζα Γιόγκα

Η "δυτική" Χάθα Γιόγκα περιλαμβάνει κυρίως: σωματικές ασκήσεις Asanas για υγεία και ευρωστία, απλές τεχνικές Pranayama και βαθιά χαλάρωση.

Η παραδοσιακή Χάθα Γιόγκα περιλαμβάνει: Asanas, Kriyas, Pranayama & Mudras για ξύπνημα της Kudalini, Madra, Βαθιά χαλάρωση, Διατροφή             Anatomy

antomy

 

Ανδρέας Προβελέγγιος

        Facebook

    facebook_logo

Διαφήμιση

Who's Online

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους